با همکاری انجمن ژئوپلیتیک ایران

نوع مقاله : مقالات علمی -پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار جغرافیای سیاسی دانشگاه علوم انتظامی امین. تهران. ایران

2 استادیار روابط بین الملل دانشگاه علوم انتظامی امین. تهران. ایران

3 دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه علوم انتظامی امین. تهران. ایران

چکیده

چالش‌های امنیتی در مناطق مرزی منشأ درون‌ یا برون‌مرزی داشته و در قالب‌های نظامی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی شکل می‌گیرد. تحولات در دو سوی مرز بویژه مناطق با عقبه های قومی-فرهنگی مشترک می‌تواند تبعات امنیتی-سیاسی را هر چه سریع تر گسترش دهد. با در نظر گرفتن تحولات اخیر، پژوهش حاضر به دنبال شناسایی پیامدهای جنگ دوم قره‌باغ بر امنیت مرزهای شمال‌غرب کشور جمهوری اسلامی ایران می‌باشد.
در پژوهش حاضر از روش کیفی با رویکرد اکتشافی استفاده شده است. ابزار گردآوری داده‌ها مصاحبه نیمه‌ساختار یافته بوده که روایی آن به صورت صوری و محتوایی و پایایی آن با بهره‌گیری از فرآیند اجماع کدگذاران مورد تائید قرار گرفته است. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از تکنیک تحلیل مضمون سه سطحی (مضامین پایه، سازمان‌دهنده و فراگیر) انجام گرفته است.
یافته‌های پژوهش از طریق تحلیل کیفی و بررسی کدهای مضامین پایه‌ای و سازمان دهنده، شامل 5 دسته مضمون فراگیر و مضامین سازمان دهنده شامل 12 مقوله: ایجاد ناامنی، اختلافات قومی-مذهبی، خرابکاری، نفوذ، فشار اقتصادی، تغییر مرز و ژئوپولیتیک ، اختلال در حمل و نقل و تجزیه طلبی و 218 مضمون پایه ای شدند.
نتایج حاصل از تحقیق بیانگر این است که از طریق بررسی کدهای مضامین پایه‌ای، سازمان دهنده و در نهایت فراگیر می توان چنین نتیجه گرفت که پپامدهای امنیتی جنگ دوم قره‌باغ تمامی حوزه های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و امنیتی مرزهای شمال‌غرب را در بر می گیرد که می توانند امنیت ملی کشور را تحت تاثیر قرار داده و به تبع آن تمامی نقاط کشور را تحت تاثیر قرار دهد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

CAPTCHA Image